Hindsholm Musikforenings Orkester historisk, side 1. Til bundenHer ser vi orkestrets grundlægger, skomager H.P. Christiansen,
et billede fra Fyens Stiftstidende 25.1.1948. Læg mærke til celloen
bagved. Se avisartiklen ved at klikke HER.
Artiklen fortsættes 31.1.1948, klik HER.


Hindsholm Musikforenings Orkester er stiftet af skomager H. P. Christiansen fra Dalby. "H. P." var også violinist og organist. Han havde rødder tilbage til den gamle hindsholmske spillemandstradition, idet han havde spillet en del sammen med den navnkundige Lars Olsen.

Som en førende musikalsk skikkelse på Kertemindeegnen havde "H. P." mange elever, og de kom til indgå i det, der senere blev til Hindsholm Musikforenings Orkester. Som fast etableret orkester samledes man første gang til prøve den 15. januar 1930. Den dato regnes som orkestrets stiftelsesdag.
En gammel mystisk kontrabas var den egentlige årsag til orkesterets oprettelse. Læs den spændende historie HER.

Efterhånden som orkestret blev udvidet med bl.a. flere blæsere, måtte man flytte de ugentlige prøver til Dalby Forsamlingshus, hvor orkestret stadig har til huse i starten af 2012. Man spillede en del koncerter – bl.a. for at tjene til forsamlingshuslejen – og i 1935 etableredes Hindsholm Musikforening som en støtteforening for orkestret. Hindsholm Musikforening er således 5 år yngre end Hindsholm Musikforenings Orkester. Formand var kunstmaleren P. Larsen Birkebjerg, og foreningen fik hurtigt ca. 500 medlemmer, der hver skulle betale et helårligt kontingent på 0,75 kr. – I 2005 består Hindsholm Musikforening kun af orkestrets medlemmer, der hver betaler et halvårligt kontingent på 400 kr.

Bemærkning. Ifølge denne side: Nogle gamle fynske spillemænd var det det halvårlige kontingent, der var 75øre...
På den nævnte side kan man også læse om HP, Lars Olsen, Peder Hansen og dennes datter, Elisabeth Fribo, pianist og mangeårig dirigent for Nord- og Nordvestfyns Privatorkester, og mange flere.Program for Hindsholm Musikforeningss stiftelsesfest onsdag 12/6 1935
Dirigent H. P. Christiansen.  Solist Alfred Christiansen

Mendelssohn: Bryllupsmarch
Rossini: Ouverture til "Den tyvagtige skade"
W.A.Mozart : "DonJuan"- fantasi
H.C.Lumbye: Koncertpolka for 2 violiner
---
Mendelssohn: Andante og finale af violinkoncert.
---
Fr. Kuhlau: Ouverture til "Elverhøj"
E.Waldteufel: Espana Vals
Grossmann:Czardas af "Vojvodens ånd"
H.C.Lumbye: Galop af "Livjægerne på Amager"Flere af orkestrets medlemmer har i tidens løb fået en professionel musikerkarriere. Det fornemste eksempel er den gamle skomagers ene søn, Niels Simon Christiansen, der i en lang årrække var koncertmester i Det kgl. Kapel; men også i vore dage sidder der musikere i vore førende orkestre, som har trådt deres musikalske barnesko i Hindsholm Musikforenings Orkester. Ved orkestrets koncerter har de jævnligt optrådt som solister.


HP-hornork.1918
Et morsomt billede fra 1918 af et hornorkester,
som H P altså også havde. Klik på billedet.


Til toppen